Informatief

Wat zijn chakra’s? En hoe werken ze?

Wat zijn de 7 chakra's en hoe werken ze

Wat zijn chakra’s? En hoe werken ze?

Als je ooit eens een yogales hebt gevolgd of nog aan yoga doet, heb je er vast wel eens van gehoord: chakra’s. Het klinkt als iets heel zweverigs, maar is dat het ook echt? Wat zijn en betekenen chakra’s? En hoe werkt een chakra? Wij leggen het je hier uit.

Het woord chakra is afkomstig uit het Sanskriet en betekent wiel. Chakra’s kun je zien als een soort energiebronnen, welke energie opnemen en afgeven via de energiebanen die door je lichaam stromen.

In de Chinese en Oosterse cultuur worden chakra’s al eeuwenlang erkend. Ook in de yoga zijn veel oefeningen gericht op deze energiebronnen. In de Westerse cultuur worden chakra’s vaak gezien als iets zweverigs. Dit komt, omdat het nooit wetenschappelijk is aangetoond dat ze bestaan.

De zeven chakra’s

Er zijn in totaal zeven chakra’s. Deze hebben allemaal een belangrijke functie bij het welzijn van je lichaam en geest. Elke chakra heeft weer invloed op bepaalde emoties of lichaamsfuncties.

Dit zijn de zeven chakra’s:

  1. Muladhara – Het wortel- of stuitchakra
  2. Swadhistana – Het sacraal chakra
  3. Manipura – De zonnevlecht chakra
  4. Anahata – Het hartchakra
  5. Vishuddhi – Het keelchakra
  6. Ajna – Het voorhoofdchakra
  7. Sahasrara – Het kruinchakra

 

Muladhara – Het wortel- of stuitchakra

Het wortel- of stuitchakra (Muladhara) zit aan het uiteinde van de ruggengraat. Deze zorgt ervoor dat je je stabiel en geaard voelt, zodat je stevig met je voeten op de grond blijft staan.

Als je een goed contact hebt met de aarde, voel je je veilig en zeker. Je bent bewust aanwezig in het hier en nu. Het draait hierbij om ‘ik ben, ik verlang en ik heb’. De aarde staat centraal. Het wortel- of stuitchakra spreekt de heupen, billen, botten, dikke darm en onderrug aan.

Symbool: Muladhara

Ieder chakra heeft een eigen kleur. Muladhara is met de kleur rood verbonden. Wanneer je je omringt met rood, stimuleer je het openen van deze eerste chakra.

Swadhistana – Het sacraal chakra

Het tweede chakra staat voor emoties en seksualiteit. Deze bevindt zich bij het heiligbeen, net onder de navel.

Swadhistana staat voor het hebben van relaties, het uiten van emoties, seksualiteit, creativiteit en beweging. Deze richt zich op de geslachtsdelen, blaas, nieren en baarmoeder. Hierbij staat het element water centraal.

Symbool: Swadhistana

De chakra kleur van Swadhistana is oranje. Door jezelf met oranje te omringen kan dit chakra beter geopend worden.

 

Manipura – Het zonnevlecht chakra

In het zonnevlecht chakra (Manipura) staat het ego centraal. Het draait om zelfwaardering, zelfcontrole, wilskracht, blijheid, energie en zelfvertrouwen. Als Manipura in balans is, kun je er zowel voor jezelf als voor anderen zijn. Je kunt gevoelens toestaan, zonder dat je erdoor wordt overspoeld.

Manipura bevindt zich in de navel. Deze derde chakra is de kern of het krachtcentrum van je lichaam. Hierin komen verschillende chakra’s samen. ‘Ik kan en ik wil’ staan centraal. Het vuurelement is van groot belang. Manipura staat weer in relatie met de maag, spijsvertering, de milt, lever en spieren.

Symbool: Manipura

Dit derde chakra is gekoppeld aan de kleur geel. Als je Manipura positief wilt stimuleren, werkt het om je te omringen met gele objecten en gele vruchten en kruiden te eten.

 

Anahata – Het hartchakra

Deze bevindt zich in de hartstreek. Anahata chakra staat voor vertrouwen, geborgenheid, liefde, hoop, het vinden van balans en vriendelijkheid naar jezelf en anderen.

Dit energiepunt richt zich op ‘Ik bemin en word bemind’ centraal. Het element lucht staat centraal. Je kunt dit weer zien als jezelf lucht geven. Deze vierde chakra kan veel rust en kalmte bieden. Deze is verbonden met de longen, handen, armen en het hart. Anahata chakra staat weer in verbinding met de kleur groen.

Symbool: Anahata

Het kan positief werken je te omringen met groen gekleurde elementen. Het vierde chakra wordt dan sneller geopend.

 

Vishuddhi – Het Keelchakra

Het keelchakra ligt in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Deze bevindt zich vlakbij de schildklier. De stofwisseling speelt dan ook een grote rol.

In het Sanskriet heet deze chakra Vishuddhi. Dit betekent reiniging, de belangrijkste functie van de keelchakra. Het energiepunt richt zich op ‘Ik spreek en ik word gehoord’ en het element geluid staat centraal. Op het moment dat je jezelf kunt uiten, treedt er een reiniging op in je lichaam. Door te liegen, kun je dit chakra afsluiten.
Vishuddhi is verbonden met de keel, oren, armen, mond en handen.

Symbool: Vishuddhi

Deze chakra staat in verbinding met de kleur lichtblauw.

 

Ajna – Het voorhoofdchakra

Het zesde Chakra bevindt zich net iets boven en tussen de wenkbrauw. Deze wordt ook wel het derde oog genoemd.

In het Sanskriet heet deze Ajna, wat weten betekent. Ajna staat voor oplettendheid en bewustzijn. Inzicht, intuïtie, visualisatie en wijsheid spelen een belangrijke rol.‘ Ik zie’ staat centraal en het element licht staat in verbinding met deze chakra. Hierbij wordt de verlichting met jezelf bedoeld. Het derde oog is verbonden met de ogen, het zenuwstelsel, de hersenen en het gezicht.

Symbool: Ajna

De kleur indigo is de kleur van het zesde chakra.

 

Sahasrara – Het kruinchakra

Het kruinchakra ligt in het gebied van de kruin. Deze zorgt ervoor dat je energie optimaal door je lichaam kan stromen. Het zevende chakra zorgt voor eenheid.

In het Sanskriet heet dit energiepunt Sahasrara. Dit is het symbool voor een lotusbloem met honderden blaadjes. Deze blaadjes geven de eenheid tussen alle verschillende aspecten aan. Sahasrara staat voor één zijn met de wereld en wijsheid. Als deze chakra in evenwicht is, ben je bewust van jezelf en de wereld om je heen en ben je onbevooroordeeld. Deze zevende chakra is gericht op verlichting en spiritualiteit, je verbinding met de geestelijke wereld. Het element dat centraal staat is de kennis en de gedachten die je hebt.

Symbool: Sahasrara

Sahasrara draagt de twee kleuren wit en violet. Wit vertegenwoordigd alle kleuren, waardoor er dus een eenheid tussen alle zeven chakra’s wordt gevormd. Violet zorgt voor de verbinding met je geest.