Meditatiekussen kopen waar let je op?

Kies een meditatiekussen dat bij jou past!

Wil je een Meditatiekussen kopen? Dan heb je vast al ontdekt dat er vele soorten en maten zijn. Maar hoe kies je nou het meditatiekussen dat bij jou past? En waarom is het belangrijk een goed kussen te kiezen?

Het belang van een comfortabel meditatiekussen

Tijdens een meditatiesessie is het heel belangrijk dat je jezelf optimaal kunt concentreren zonder enige vorm van afleiding. Een comfortabele zithouding is daarbij heel belangrijk. Een meditatiekussen biedt je de juiste ondersteuning bij het uitvoeren van een zittende meditatie.

Door een goed en comfortabel meditatiekussen te kopen, zorg je ervoor dat je lichaam meer ontspannen is. Wanneer je een comfortabele zithouding hebt, leid je jezelf niet constant af door te herpositioneren omdat je niet lekker zit. Het lang verkeerd of onprettig zitten kan op een gegeven moment zelfs lichamelijke klachten tot gevolg hebben.

Gebruik daarom voor een meditatiekussen zodat je je voor de volle honderd procent op je meditatie en ademhaling richten.

In het kort:

  • Een goed meditatiekussen voorkomt lichamelijke klachten tijdens het mediteren
  • Je legt de focus volledig op jezelf tijdens het mediteren

Halve maan, rond en rechthoekig meditatiekussens vormen

Minder afleiding tijdens het mediteren

Een meditatiekussen zorgt ervoor dat je minder bent afgeleid tijdens het mediteren. Doordat je met een rechte rug en ruggengraat op het kussen zit, is het veel eenvoudiger om een langere tijd in dezelfde houding te blijven zitten.

Hoe comfortabeler je zithouding, hoe beter de meditatie je afgaat. Als je niet lekker zit, krampen krijgt of pijntjes voelt, word je veel sneller afgeleid. Hierdoor raakt je meditatie verstoord. Door een meditatiekussen te kopen, verminder je de kans op afleiding tijdens het mediteren.

Voorkom pijnlijke spieren of rugklachten

Heb je geregeld last van pijnlijke spieren of rugklachten tijdens het mediteren? Dan biedt een meditatiekussen uitkomst. Deze biedt je het juiste ‘steuntje in de rug’. Je zit rechter, waardoor je minder last zult hebben van spierpijn of rugklachten. Door de juiste vorm te kiezen ontlast je je spieren en gewrichten.

Wanneer je veelal in de lotushouding mediteert kun je het beste kijken naar een rond of rechthoekig kussen. Mocht je niet zo lenig zijn dan is het wellicht verstandig een supportkussentje of halve maan kussen te gebruiken om je benen te ondersteunen. Zo zorg je voor minder spanning op je benen en zit je relaxter.

Meditatiekussen kopen? Let op de volgende punten.

Hoogte

Er zijn verschillende soorten en maten verkrijgbaar. De standaard modellen hebben een hoogte van 15 tot 17 centimeter. Deze zijn geschikt voor de meeste yogaoefeningen en meditatiesessies.
Als je wat leniger bent, dan kun je gerust een wat lager meditatiekussen kopen.

Wanneer je lang en niet erg flexibel bent is het handig om te kijken naar een wat hoger kussen. Een hoog meditatiekussen zorgt ervoor dat er niet te veel spanning op je spieren komt te staan.

Het is mogelijk een kussen ietwat in hoogte te verstellen. Je kunt gemakkelijk wat extra vulling in het kussen stoppen waardoor je wat hoger komt te zitten. Ook eenvoudig wat vulling verwijderen wat zorgt voor een wat lagere en zachtere zit.

Meditatiekussen antraciet van laag naar hoog

Vorm

Ieder mens is anders, daarom is het belangrijk je eigen persoonlijke meditatiekussen te hebben voor de optimale comfort. Een meditatiekussen is veelal rond van vorm. Maar er zijn ook kussens die rechthoekig of halve maan van vorm zijn. Maar welke vorm moet je nou kiezen?

Rond

Een rond meditatiekussen is het meest gebruikte meditatiekussen. Bij een ronde kussen kan de boekweitkaf in het kussen zich goed naar je lichaam vormen vormen. Tevens kan je lichaam de druk goed verdelen over het zitvlak van het kussen waardoor het aangenaam mediteren is.

Wist je dat er verschillende hoogtes zijn?
  • Laag rond meditatiekussen tot 12 cm
  • Traditioneel meditatiekussen tot 17 cm
  • Extra hoog meditatiekussen tot 22 cm

*Hoogtes kunnen iets verschillen doordat de vulling inzakt.

7e chakra Sahasrara meditatiekussen violet gekleurd

Halve Maan

Een meditatiekussen in de vorm van een halve maan kan meer stabiliteit bieden aan het bekken. Doordat je ietwat een schuine helling hebt, zorg je dat je onderrug makkelijker in een rechte houding blijft. Je kunt het kussen ook gebruiken ter ondersteuning van je knieën of dijbenen.

Een halve maan kussen is ook ideaal als ondersteuning voor bepaalde yoga oefeningen.

groen hennep meditatiekussen halve maan

Rechthoekig

Mocht je het zitvlak van een rondkussen wat te klein vinden dan kun je het beste een rechthoekig meditatiekussen kiezen. Doordat deze een breder zitvlak heeft heb je meer raakvlak met het kussen. Hierdoor kun je nog beter de druk verdelen over het kussen.

Een rechthoekig kussen kan ook bij Yoga gebruikt worden. Vaak dient deze dan als ondersteuning voor de rug. Het is dan ook een alternatief voor een ronde yoga bolster.

Meditatie en yogakussen violet paars 7e chakra sahasrara rechthoekig

Materiaal

Katoen is het meest voorkomende materiaal om een meditatiekussen te bekleden. Een kussen bestaat vaak uit een binnen- en buitenhoes. De buitenhoes komt in aanraking met de grond, en wellicht gebruiken andere mensen het kussen ook.

Let er daarom op bij het kopen van een meditatiekussen of deze een rits heeft. Wanneer het kussen een rits heeft, kun je de buitenhoes eraf ritsen en deze eenvoudig wassen. Zo blijft je meditatiekussen altijd lekker fris en schoon!

De binnenhoes is veelal gemaakt van ongebleekt katoen. De binnenhoes heeft als functie de vulling bij elkaar te houden zodat je gemakkelijk de buitenhoes eraf kan halen.

Boekweitkaf vulling

Een kussen dat gevuld is met boekweitdoppen is vaak het aangenaamst voor je zithouding. Het materiaal vormt zich naar je lichaam, zodat je comfortabel kunt zitten. Bovendien is een kussen met een boekweit-vulling redelijk licht van gewicht. Je hoeft er dus niet mee te zeulen als je naar het meditatie- of yogacentrum gaat.

Boekweit kan echter na verloop van tijd wat gaan inzakken. Je kunt daarom een los zakje boekweitdoppen bestellen om zelf je kussen weer wat op te vullen.

Vulkatoen of kapok

Vulkatoen is een ander veelvuldig gebruikt materiaal. Een meditatiekussen dat is gevuld met katoen is comfortabel, maar zakt wel sneller in. Je zult het kussen vaker moeten opschudden.

De vulling kan ook uit kapok bestaan. Dit is zeer duurzaam materiaal, maar het zakt ook erg snel in. Kapokvulling vormt zich daarom minder goed naar je lichaam waardoor het minder comfortabel is.

Kleur

Kies altijd voor een kussen waarvan de kleur jou het meest aanspreekt en waarbij je je prettig voelt. Je bent dan gemotiveerder om het kussen te gebruiken.

Je kunt de kleur ook gebruiken bij het werken aan je chakra´s. Wanneer je op een bepaald chakra wil trainen kan het helpen om ook op de juiste kleur te zitten. Wil je meer weten of chakra’s? Lees dan eens dit artikel: Wat zijn chakra’s? En hoe werken ze?

Yoga kussen

Wil je het kussen vooral voor yoga gebruiken? Dan kun je kiezen voor een model in de vorm van een halve maan of een lang rond kussen voor een bredere ondersteuning. Deze geeft je de juiste steun voor een lotushouding. De modellen die afwijken van het standaard kussen, hebben een speciale eigenschap.

Als je echter een kussen wilt, waarmee je alle kanten mee op kunt, kun je het beste een rechthoekig yoga & meditatiekussen kopen. Hier kun je tal van zit houdingen op aannemen.

Waar koop je een comfortabel meditatiekussen?

Wil je graag een meditatiekussen kopen? Bekijk dan eens onze meditatiekussens!
We hebben vaak meditatiekussens in de aanbieding en versturen alles vanuit eigen voorraad.

In Nederland en België ontvang je al binnen één tot twee werkdagen jouw meditatiekussen thuis. Aangezien meditatiekussens vaak niet duur zijn maar wel een genot voor de stabiliteit en houding van jouw lichaam, is het een echte aanrader om er eentje te proberen.